Воскресенье, 19.05.2024, 12:21
Приветствую Вас Гость | RSS


Сєвєродонецька міська публична бібліотека

Меню сайта
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа

Главная » 2013 » Ноябрь » 11 » Прийняття спадщини
22:42
Прийняття спадщини
Відповіді на нагальні правові питання від Правового центру "ГОРЄНІЄ".

Тема - Прийняття спадщини

Після смерті громадянина його майнові права та обов'язки, а також деякі немайнові права (спадщина) переходять до інших осіб (спадкоємців). Такий перехід майна померлого до іншої особи або до інших осіб називається спадкуванням.

Майно, яке переходить у порядку спадкування, називається спадщиною. Серед майнових прав, що у складі спадкового майна переходять до спадкоємців, слід назвати право власності на різноманітне майно. Це право власності може бути на будинок, дачу, автомашину, заощадження, земельну ділянку, предмети домашньої обстановки та особистого вжитку, інші речі, які є об'єктом права власності громадян.

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини. Ця заява подається спадкоємцем особисто.

Заяву від імені малолітньої, недієздатної особи подають її батьки (усиновителі), опікун.

Доказами постійного проживання зі спадкодавцем можуть бути: довідка житлово-експлуатаційної організації, правління житлово-будівельного кооперативу, відповідного органу місцевого самоврядування про те, що спадкоємець саме перед смертю спадкодавця мешкав разом зі спадкодавцем; копія рішення суду, яке набрало сили, про встановлення факту своєчасного прийняття спадщини, реєстраційний запис у паспорті спадкоємця або в будинковій книзі, яка свідчить про те, що спадкоємець постійно мешкає разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, та інші документи, які підтверджують факт постійного проживання разом із спадкодавцем.

Згідно ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Частиною 1 ст. 1272 ЦК України встановлено, що у випадку, якщо спадкоємець протягом встановленого шестимісячного строку не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. Разом з тим, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом шестимісячного строку він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

В випадку пропущення строку подання заяви про прийняття спадщини, рекомендую звернутися до юриста для складання відповідної позовної заяви.

Суди відкривають провадження в такій справі у разі відсутності письмової згоди спадкоємців, які прийняли спадщину, а також за відсутності інших спадкоємців, які могли б дати письмову згоду на подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини.

Слід врахувати, що при подачі позовів по даній категорії справ, позовні вимоги треба визначати не як продовження строку для прийняття спадщини або не як поновлення цього строку та ін., а саме про встановлення додаткового строку, як це і передбачено законодавством (ст. 1272 ЦК України).

Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов’язані з об’єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Поважними причинами пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути визнані: хвороба; відрядження, неможливість прибути для прийняття спадщини тощо. Зверніть увагу – не знання положень Закону про терміни прийняття спадщини може бути не прийнято судом, як поважна причина пропуску термінів прийняття спадщини.

В позовної заяві про визначення додаткового строку прийняття спадщини необхідно доказати: смерть спадкодавця; пропуск шестимісячного строку для прийняття спадщини; наявність у спадкоємця поважних причин пропуску строку для прийняття спадщини (знаходження в тривалому відрядженні, тривала хвороба тощо); обставини, які підтверджують, що особа дійсно є спадкоємцем померлого (наявність родинних відносин, факт знаходження в шлюбі з померлим, факт знаходження на утриманні; наявність заповіту); приналежність спадкового майна спадкодавцю (правовстановлюючі документи).

Приблизний перелік необхідних доказів: свідоцтво про смерть спадкодавця; докази поважної причини пропуску строку для прийняття спадщини (медичні довідки, довідки про знаходження у відрядженні, про знаходження за рубежем); докази того, що особа є спадкоємцем (копія свідоцтва про шлюб, копія свідоцтва про народження, документ, що підтверджує знаходження особи на утриманні померлого); документи, що підтверджують права на майно спадкодавця (довідка БТІ про право власності на майно, договори тощо). 
Зверніть увагу –  приблизний перелік документів є умовним. В кожному окремому випадку потрібна консультація з фахівцем в галузі права.


Денис Гречко

Правовой консультаційний Пункт


Просмотров: 4327 | Добавил: Библио-1 | Рейтинг: 5.0/5
Всего комментариев: 9
9 TravelerErasp  
0
Awesome site, Continue the good job. With thanks! Take a look at too my web site.

https://www.mistralbg.com/pochivki-turcia/antalia-alania най изгодни почивки в турция

ptmis+

8 ElenaErasp  
0
Truly, this is a helpful internet site. Check out too my own page.

https://sinronlee.kr/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=660561 дерматолог

dd=+

7 Sownhfb  
0
Фантастически веб-страница у вас есть прямо здесь. Посетите также мою страничку

посмотрите и эту страничку и дайте ей оценку

https://panoptikon.org/user/MadonnaHallen46/ самолетни билети софия пукет
http://bondpedia.altervista.org/index.php?title=%D0%9F%D1%83%D0%BA%D0%B5%D1%82_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7_%D0%A1%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8:_%D0%94%D1%8A%D0%B6%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5_%D0%98_%D0%95%D0%BA%D0%B7%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0 плажове в пукет
https://anotepad.com/note/read/dbxdsp4r съвети за пукет
https://www.deadbeathomeowner.com/community/profile/lelandleidig467/ самолетни билети от варна до пукет

=pat=

6 Sownnhe  
0
Не отставать отлично работу и производить в толпу! Посетите также мою страничку

посмотрите и мою страничку и дайте ей оценку

https://lisabaskett513558005.bloggersdelight.dk/2024/02/09/%d0%bf%d0%be-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b0-%d0%b2%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%b2-%d0%bf%d1%83%d0%ba%d0%b5%d1%82-%d1%87%d1%80%d0%b5%d0%b7-%d0%bf%d1%8a%d1%82%d1%83%d0%b2%d0%b0%d0%bd/ остров пукет времето
https://thequantitysurveyor.com/question/%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d1%80%d0%be%d0%b1%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%b3%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%be%d1%82/ забележителности в банкок и пукет
https://anotepad.com/note/read/89gdtdfp най подходящо време за почивка на пукет
https://anotepad.com/note/read/xj35t34e пукет симиланските острови

=pat=

5 DanteRer  
0
Как оформить зарубежную карту

1. Выберите банк. Первым шагом является выбор банка, который предлагает зарубежные карты. Вы можете сравнить различные банки по комиссии, сборам, валютам и другим условиям.

2. Подайте заявку на карту. Обычно для подачи заявки на зарубежную карту необходимо предоставить следующую информацию:

Имя и фамилия
Адрес
Номер телефона
Адрес электронной почты
Копия паспорта
Копия счета за коммунальные услуги или выписка из банка

3. Дождитесь одобрения заявки. Банк рассмотрит вашу заявку и примет решение об одобрении или отказе в выдаче карты. Обычно процесс рассмотрения заявки занимает несколько дней.

4. Получите карту. После одобрения заявки банк выпустит карту и отправит ее вам по почте.

5. Активируйте карту. После получения карты вам необходимо активировать ее. Это можно сделать, позвонив в банк или посетив отделение банка.

6. Начните пользоваться картой. После активации карты вы можете начать пользоваться ей для оплаты товаров и услуг, снятия наличных и осуществления онлайн-платежей.

Советы по оформлению зарубежной карты:

- Перед подачей заявки на карту сравните различные банки по комиссии, сборам, валютам и другим условиям.
- Убедитесь, что вы предоставляете банку достоверную информацию.
- Будьте готовы предоставить банку дополнительные документы, если это необходимо.
- Ознакомьтесь с условиями использования карты перед ее активацией.
- Не забывайте своевременно вносить платежи по карте, чтобы избежать штрафов и комиссий.

Оформление зарубежной карты может быть полезным и практичным методом покупать, получать наличные и осуществлять онлайн-платежи в других странах. Однако перед оформлением иностранной банковской карты следует внимательно изучить все положения и сборы, ассоциированные с ее применением.

https://16888588.com/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=703288 налоговое уведомление об открытии счета в иностранном банке

=bank=ww

4 MateoWeple  
0
отлично очки в целом, вы просто выиграли нового читателя. Что могли бы вы порекомендовать в отношении вашем выложить что вы сделали несколько дней назад? Любой определенно?
Могу предложить глянуть мою страничку


https://damienasiv09864.bloggactif.com/24732836/backlinks статья о построении ссылок

@gj33387

3 JamesWeple  
0
я просматривал онлайн-страницы более трех часов сегодня, но так и не нашел ни одной интересной статьи, подобной вашей. это вполне достаточно для меня. по моему мнению, если бы все владельцы веб-сайтов и блоггеры делали хороший контент, как вы, сеть будет намного больше полезно, чем когда-либо прежде.
Могу предложить посмотртеть мою страничку


https://holdenzbdfg.bligblogging.com/24728194/link-building-an-overview высококачественные обратные seo-ссылки

@gj33387

2 DavidWeple  
0
Красиво полезно....смотреть вперед на возвращение снова. Посетите также мою страничку

https://mlmqg53iv5uu.i.optimole.com/y4YAGDE-yp5wmbMD/f:js/q:90/m:0/https://hipolink.me/linksbuilding - какие бывают типы нишевых правок
<a href=https://mlmye4xddrsy.i.optimole.com/haRiw6A-zGxZMIaW/w:auto/h:auto/q:auto/https://hipolink.me/linksbuilding>обратные ссылки с высоким авторитетом</a>
<a href=https://mlog.club/redirect?url=https://hipolink.me/linksbuilding>продвижение сайта на английском языке</a>
https://mlpgchan.org/player.php?v=https%3A%2F%2Fhipolink.me%2Flinksbuilding&t=cat%20on%20acid.webm&loop=1 - rss backlinks
<a href=https://mlpnk72yciwc.i.optimole.com/cqhiHLc.WqA8~2eefa/w:auto/h:auto/q:75/https://hipolink.me/linksbuilding>доступное построение ссылок</a>
<a href=https://mlq0vgbjeyoj.i.optimole.com/MsuzLfw-OnPnPiEr/w:348/h:123/q:85/https://hipolink.me/linksbuilding>лучшее seo с использованием white label</a>
https://mlrciwtfywbi.i.optimole.com/iyzWq7o.4v_F~1bfa4/w:auto/h:auto/q:75/https://hipolink.me/linksbuilding - проверка популярности домена
<a href=https://mlscwlukilwm.i.optimole.com/cb:jts3.5dba1/w:auto/h:auto/q:mauto/f:avif/https://hipolink.me/linksbuilding>услуги гостевого постинга для seo-агентств</a>
<a href=https://mlsk9ktbthtn.i.optimole.com/Qe3Fvd8-Zl8HMNrD/w:173/h:115/q:eco/https://hipolink.me/linksbuilding>рейтинги gmb</a>

yyy=@

1 Sergtrunc  
0
<a href=http://zmkshop.ru/>новинский завод металлоконструкций, деревня новое</a>

Имя *:
Email *:
Код *:
Поиск
Календарь
«  Ноябрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930